Desfumarea are ca scop evacuarea dintr-o clădire a produselor de combustie ca urmare a arderii, cum ar fi fumul si gazele toxice, care altfel ar putea reduce vizibilitatea și afecta funcțiile umane. Acest lucru facilitează evacuarea ocupanților clădirii și ajută pompierii în localizarea focarului de incendiu și folosirea mijloacelor de intervenție la stingere, precum si de limitare a propagării incendiilor.
În situațiile în care degajarea de fum prin ventilație naturală cu ferestre sau alte deschideri poate fi dificilă (de exemplu, în subsoluri mari sau adânci sau în clădiri înalte fără ferestre care pot fi deschise) este necesară folosirea conductelor de evacuare fum si gaze fierbinți pentru dirijare către o deschidere a clădirii. În cazurile în care flotabilitatea naturală a produselor de ardere nu este adecvată pentru a asigura rata de extracție a fumului necesar prin sistemul de conducte, sunt utilizate sisteme de ventilație mecanică cu ajutorul ventilatoarelor. Introducerea mecanică a aerului se realizează obligatoriu ca parte a sistemului de evacuare a fumului, cu scopul de a asigura aerul de compensare necesar.
În cazul in care tubulatura de desfumare, componentă a unui sistem de evacuare a fumului si gazelor este inclusă intr-un compartiment de incendiu, aceasta trebuie sa reziste temperaturii gazelor fierbinti generate in timpul dezvoltării incendiului. Temperaturile in situatia reală sunt in general mai mici decât cele specificate in standardul SR EN 1366. Cu toate acestea dacă tubulatura penetrează o barieră de foc, ea trebuie sa asigure rezistența la foc specifică.